Peelo in het groen - mei 2024

Gepubliceerd op 3 juni 2024 om 22:07

De maand mei was warm en nat. Door het warme en vochtige weer kon je de grassen bijna zien groeien, vele soorten bloeiden vroeger dan andere jaren. Het vroege bloeien van grassen geeft mensen met hooikoorts vervelende klachten en er ontstaat een langer hooikoorts seizoen.

Het natte en warme weer kon je ook goed zien aan de slakken met en zonder huisje, ze kropen overal en ze eten bijna alles. Ze zijn dit jaar met zeer vele soorten en aantallen te zien. Wie veel planten in de tuin heeft staan voor de sier- en/of moestuin kan hierover meepraten. Vele gekweekte sierplanten hebben geen natuurlijke afweer tegen slakkenvraat en zijn altijd als eerste aan de beurt. De rozenkever was dit jaar ook met velen aanwezig. De rozenkever eet wel wat aan de bladeren van diverse planten maar geeft bijna geen zichtbare vraatschade. De larven geven meer schade aan de gazons als ze in grote getale aan de wortels vreten.

Maar ondanks deze natuurlijke bijkomstigheden waren er in Peelo weer mooie waarnemingen. Planten en grassen in vele maten en soorten stonden al vroeg te bloeien, zelfs soorten die normaal veel later in het seizoen horen te bloeien.

Vlinders, en dan de dagvlinders, zitten vaker in een meidipje. Een enkel witje, bont zandoogje, hooibeestje en atalanta waren nog wel te zien. Nachtvlinders zijn volop te zien, zoals de sint jacobsvlinders, zwart met rood en vaak in de buurt van jacobskruiskruid om hun eitjes af te zetten. Vele motten die in het gras vliegen en ‘s avonds vele soorten die naar het licht vliegen.

Bijen en hommels doen zich te goed aan de nectar in de vele bloemen. Zweefvliegen, wantsen, torren, kevers, juffers, libellen in vele soorten en maten met de meest mooie kleuren.

Op het fietspad aan de Groene dijk lagen vele dode meikevers. Op diverse struiken waren mooie torren te zien waaronder de fraaie schijnbok met zijn brede achterpoten en mooie blauwe kleur.
Een smaragdlibel hing in het gras even een vlieg rustig op te eten.
Vele blauwe juffers hingen boven de waterplanten van de vele vijvers.
De dikkopjes van de bruine kikker en de gewone pad hebben al achterpootjes.
Zelfs al een paar parelamanieten gezien wat eigenlijk een najaarspaddenstoelen zijn.

 

Groeten, Johan,

veel wandel- en kijkplezier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.