Naast onze eigen activiteiten delen we ook graag activiteiten die door anderen georganiseerd worden en verbinding in de wijk zoeken. Deze vind je hieronder. Wil je ook graag iets laten plaatsen, neem contact op.

5 februari 2024

Peelo in het groen - januari 2024

Het jaar is al bijna een maand oud en er was weer veel te beleven buiten.

Het was de eerste dagen koud en er lag een laagje sneeuw. Het is dan leuk om in de verse sneeuw te zoeken naar sporen van dieren en vogels.

Tijdens de koude periode lag er bij ons op de oprit een hoopje. Bij nader onderzoek was het een braakbal van een steenmarter die de muizen had uitgebraakt. Nu komen steenmarters voor in Peelo en ver daarbuiten, maar we zien ze maar zelden. Wel zien we vaak de schade die ze aanrichten aan auto’s of, als ze de weg gevonden hebben, onder de dakpannen. Maar het zijn ook nuttige dieren. Ze eten veel muizen, ratten en vogeleieren. Als men er last van heeft gaat men vaak over tot verjagen van de steenmarter, maar er is vaak een reden dat hij daar juist woont en foerageert. Je kunt er ook voor kiezen om de steenmarter een nestkast aan te bieden zodat hij geen schade meer maakt aan de woning.

Lees meer »
3 januari 2024

Wandelen en ontdekken in Peelo

Hierbij een planning voor de wandelingen in 2024. De bedoeling is om de laatste zondag middag (winter)of woensdag avond (zomer) van de maand een rondje te gaan wandelen door Peelo.

De tijden zijn in de winter 14.00u tot 16.00u ongeveer op zondag.

De tijden in de zomer zijn 19.00u tot 21.00u ongeveer op woensdag.

De start is altijd voor het winkelcentrum Peelo.

Lees meer »
2 januari 2024

Peelo in het groen - december 2023

De laatste maand van het jaar was onstuimig. In het begin van de maand was het koud met wat winterse buien met sneeuw en daarna veel regen.

Door de vele regen werd het overal nat, zelfs zo nat dat je op sommige plaatsen niet meer kon lopen in de wijk.

Tijdens ons laatste rondje door de wijk was het soms glibberen om goed te kijken bij de winterpaddenstoelen die nog in ruime mate aanwezig waren met diverse soorten. Door het toch wel warme weer waren er niet alleen winterpaddenstoelen te zien maar nog diverse najaarpaddenstoelen.

Lees meer »
13 november 2023

Peelo in het groen - oktober 2023

De in Peelerpraot vermelde wandeling voor 18 november kan helaas niet doorgaat. Er waren te weinig aanmeldingen. Voor de Paddestoelen wandeling op 17 december zijn inmiddels enkele aanmeldingen. Maar graag meer natuur- of wandelliefehebbers. Het start om 14:00 uur bij Het Markehuus. 

---

De maand oktober is de maand van overgangen en dat hebben we gemerkt. Het was lang warm en niet al te droog, de kou en de vele heftige buien kwamen al snel. Over de gehele maand gezien was het warm en af en toe veel regen. De herfst deed pas laat van zich spreken en dat was te zien aan de herfstkleuren aan de bomen.

Lees meer »
23 oktober 2023
9 oktober 2023

Peelo in het groen - september 2023

Deze keer niet over het weer,  wel over plantjes die in de stoep groeien.

De plantensoorten nemen in natuurgebieden in aantal soorten af, het wordt door diverse omstandigheden wat saaier in de natuur gebieden en dan vooral op en langs de heideterreinen.

In steden en woonwijken nemen plantensoorten juist toe, dit komt door de vele ingevoerde planten met pot en al, maar ook auto’s, caravans nemen onbedoeld zaden mee.

Lees meer »
4 september 2023
21 augustus 2023
2 augustus 2023

Peelo in het groen - juni 2023

Het ligt alweer een eindje achter ons de maand juni, maar het was droog en warm in deze maand.

De grassen bloeiden uitermate lang en veel pollen kwamen in de lucht en menig mens en dier had last van de graspollen. De vlinders vielen in deze maand niet of nauwelijks waar te nemen. Zelfs de Sint-jakobsvlinder rupsen waren niet in grootte getale op gewoon jakobskruiskruid aanwezig.

Insecten waren er wel in vele soorten, maar ook hier zijn de aantallen lager als andere jaren.

 

Lees meer »
5 juni 2023

Peelo in het groen - mei 2023

De volgende natuurwandeling/bijeenkomst gaat over waterdieren:  Tijd: woensdag 28 juni, 18:30 tot 21:00. Opgave: niet nodigLocatie: Vijver en boomgaard bij de Ter Aardseweg. Kosten: geen

De maand mei is een echte grasmaand. De boeren maaien de eerste snee gras en veel grassen gaan bloeien, wat niet iedereen prettig vindt. Vele soorten planten bloeien volop. De vroege voorjaarsoorten hebben al zaad gezet en sterven alweer af. De meeste bomen staan alweer in blad, op een paar soorten na zoals Robina en Gleditsia, moeten nog in blad komen. De Zomereiken stonden, door het natte voorjaar , al snel in blad na de bloei en ze groeiden ze goed. Tot de rupsen kwamen in vele getalen en soorten. 

Lees meer »
15 mei 2023

Sjoelavond 2023

‚ÄčOp dinsdagavond 23 mei organiseren wij een avond vol sjoelplezier in het Noorderlicht (Scharmbarg 37).
Iedereen is van harte welkom om deel te nemen. We beginnen om 19.30 uur.

Heb je zin om mee te doen? We hopen op een gezellige sjoelavond en zien jullie graag op 23 mei!

Lees meer »
3 mei 2023

Peelo in het groen - april 2023

De volgende natuurwandeling is: Bermen verkennen
Tijd: 24 mei, 19:30 tot 20:30
Locatie: Voor het winkelcentrum

 

April doet wat hij wil en dat was te merken. Dan weer warm, dan weer koud, dan weer regen met en zonder onweer en dan weer droog. Zeer wisselend weer, dat was ook te merken aan de planten en de insecten. In het begin van de maand waren er nog maar een enkele soorten vlinders te zien in Peelo. De hommels en bijen kwamen langzaam op gang. Dit kwam mede door de planten die nog niet uitbundig aan het bloeien waren en er voor de insecten nog niet volop nectar te halen viel.

Lees meer »