Peelo in het groen - februari 2024

Gepubliceerd op 11 maart 2024 om 14:00

De maand februari was weer nat en niet koud voor de tijd van het jaar. De natuur loopt ver vooruit als het gaat om bloei en activiteiten van vogels, amfibieën en vele andere diersoorten.

In Peelo staan vele soorten bomen alweer in bloei, onder andere de populier, wilgen, iepen en witte esdoorn. Er staan ook allerlei soorten struiken in bloei zoals de gele kornoelje, vele viburnum soorten, winterheide. Planten die ik zag bloeien waren speenkruid, kleine veldkers, klimopereprijs en natuurlijk vele bolgewassen. Zoals gewoon sneeuwklokje, boerenkrokus, bonte krokus en trompetnarcis.

‘s  Avonds zie je over de paden gewone padden en kleine watersalamanders lopen, gevolgd door vele wormen, vooral bij regen.

Dagvlinders heb ik nog niet zien vliegen in Peelo, wel al wat nachtvlinders en een vleermuis.

Naar paddenstoelen moet je goed zoeken maar ze zijn nog steeds aanwezig in vele soorten. Nu vooral op dood hout en stronken.

De boswilg is een wilg die je overal in Peelo kunt tegenkomen, vooral bij het water en vochtige terreinen. Hij bloeit nu en is een van de eerste nectarleveranciers voor insecten. Andere vroege nectarleveranciers zijn sommige tuinstruiken en bolgewassen. De boswilg groeit hard,  in het begin meer dan een meter per jaar. Later, als hij meer vertakken, gaat de groeisnelheid eruit en dan worden juist meer bloemen aangemaakt.

De boswilg is een inheemse struik en er zijn vele soorten wilgen. Van de kraakwilg wordt vaak een knotwilg gemaakt, maar van vele soorten bomen kan men een knotboom maken zelfs van eiken. De boswilg heeft een groot blad dat vrij hard is. Op de dikkere stammen zie je ingedeukte gaatjes.

In de foto serie zie je:  1 een tak met knoppen, 2 de pluizige knoppen met dopjes met vorst, 3 pluizige knoppen zonder dopjes, 4 bloeiende knoppen en meeldraden, 5 de bloei op zijn hoogtepunt en 6 stuifmeel onder microscoop 40 x vergroot. Stuifmeelkorrel 27,2x15,3 micrometer.

 

Als de temperaturen blijven stijgen in maart gaat alles zeer snel bloeien en groeien, dus naar buiten om ervan te genieten en te bewonderen.

 

Groeten Johan.