Peelo in het groen - januari 2024

Gepubliceerd op 5 februari 2024 om 21:02

Het jaar is al bijna een maand oud en er was weer veel te beleven buiten.

Het was de eerste dagen koud en er lag een laagje sneeuw. Het is dan leuk om in de verse sneeuw te zoeken naar sporen van dieren en vogels.

Tijdens de koude periode lag er bij ons op de oprit een hoopje. Bij nader onderzoek was het een braakbal van een steenmarter die de muizen had uitgebraakt. Nu komen steenmarters voor in Peelo en ver daarbuiten, maar we zien ze maar zelden. Wel zien we vaak de schade die ze aanrichten aan auto’s of, als ze de weg gevonden hebben, onder de dakpannen. Maar het zijn ook nuttige dieren. Ze eten veel muizen, ratten en vogeleieren. Als men er last van heeft gaat men vaak over tot verjagen van de steenmarter, maar er is vaak een reden dat hij daar juist woont en foerageert. Je kunt er ook voor kiezen om de steenmarter een nestkast aan te bieden zodat hij geen schade meer maakt aan de woning.

Op de zoogdieren site staat een mooi bouwpakket.

Na de sneeuw kwam weer de warmte en regen over ons heen, met soms een beetje zon.

Het werd van min 7 graden naar plus 12 graden en dat kon je zien aan diverse planten, vooral die in de tuinen stonden.  Ik zag al winterakoniet, sneeuwklokjes, kerstroos, winterjasmijn, vele soorten prunussen, winterkamperfoelie, toverhazelaar, boerenkrokus en speenkruid bloeien.

Op het einde van de maand, toen de temperaturen nog meer opliepen, hoorde je alweer diverse vogels hun hoogste lied zingen en de eerste insecten kwamen alweer van de zon genieten: dansmuggen, vuurwantsen en een aardhommel koningin.

De winterpaddenstoelen waren ook nog zichtbaar als de sneeuw ze niet geheel had ondergesneeuwd.  Na de sneeuw kwamen alweer wat algemene paddenstoelen naar boven.

 

Groeten Johan.