Peelo in het groen - december 2023

Gepubliceerd op 2 januari 2024 om 20:44

De laatste maand van het jaar was onstuimig. In het begin van de maand was het koud met wat winterse buien met sneeuw en daarna veel regen.

Door de vele regen werd het overal nat, zelfs zo nat dat je op sommige plaatsen niet meer kon lopen in de wijk.

Tijdens ons laatste rondje door de wijk was het soms glibberen om goed te kijken bij de winterpaddenstoelen die nog in ruime mate aanwezig waren met diverse soorten. Door het toch wel warme weer waren er niet alleen winterpaddenstoelen te zien maar nog diverse najaarpaddenstoelen.

We vonden vele soorten op diverse plaatsen in de wijk. Het blijkt wel weer: met veel ogen zie je een heleboel leuke dingen groeien in de wijk Peelo.

Zelf vond ik voor de plantenjacht nog vele bloeiende planten,  een 15-tal soorten in verschillende soorten en maten in Peelo. Dieren als insecten waren door de vele regen nauwelijks te zien. Af en toe een slak die het hoger en droger opzocht als het warm was. Wel zag ik nog na de eerste sneeuwbui een egel lopen door de sneeuw opzoek naar een warm en droog slaapplekje.

 

Op 30 december zijn we op plantenjacht geweest met IVN Assen. We hebben planten gezocht rond de Gamma en vooral industriegebied Marsdijk. We vonden daar een 25 soorten bloeiende planten wat een zeer hoog aantal is. We waren ook met een grote groep mensen ongeveer 25 personen met verschillende achter gronden en specialisaties. Zo waren er een aantal mensen die zeer veel van planten afwisten maar ook van zoogdieren zoals de otter, mieren, mossen en mineermotten. Maar ook veel mensen die mee zochten om te zien wat er nog bloeide. Er was dus veel specialisatie in de groepen en veel ogen die naar de planten konden kijken en dus ook vonden. Het was een gezellig uurtje met al deze mensen.

 

Voor iedereen de beste wensen en vele mooie waarnemingen in de natuur voor 2024.

Groeten Johan.