Peelo in het groen - oktober 2023

Gepubliceerd op 13 november 2023 om 10:58

De in Peelerpraot vermelde wandeling voor 18 november kan helaas niet doorgaat. Er waren te weinig aanmeldingen. Voor de Paddestoelen wandeling op 17 december zijn inmiddels enkele aanmeldingen. Maar graag meer natuur- of wandelliefehebbers. Het start om 14:00 uur bij Het Markehuus. 

---

De maand oktober is de maand van overgangen en dat hebben we gemerkt. Het was lang warm en niet al te droog, de kou en de vele heftige buien kwamen al snel. Over de gehele maand gezien was het warm en af en toe veel regen. De herfst deed pas laat van zich spreken en dat was te zien aan de herfstkleuren aan de bomen.

Het werd hier en daar goed nat en een lichte nachtvorst was er ook.

De meeste amfibieën gingen weer in winterslaap en de paddenstoelen schoten weer uit de grond.

Vele planten bleven, of gingen zelfs weer, bloeien en groeien. De laatste insecten profiteerden nog van de bloeiende planten en struiken. Het duurde tot in het laatst van de maand dat er weer mooie herfstkleuren waren te zien van bomen en struiken. Vruchten aan eikenbomen zijn dit jaar maar in kleine hoeveelheden te vinden. De kastanjebomen hadden dit jaar weer meer vruchten dan vorig jaar.

Bomen die nog stonden te bloeien waren de appelbomen, zoals de Elstar. Vlinderstruiken bloeiden nog lang door. Planten zoals Klein streepzaad, Duizendblad, Vlasbekje, Peen, Paardenbloemen en enkele grassoorten bloeien en groeien door het warme weer gewoon door tot de vorst goed invalt.

Insecten die ik rond zag vliegen waren vlinders in diverse soorten, vooral Atalanta’s en Dagpauwogen die vooral te vinden waren op de bloeiende klimop. Langs vijvers en in het hoge niet gemaaide gras waren nog enkele Juffers te vinden en enkele soorten Heidelibellen.

De laatste slakken waren nog te zien maar ze zijn bijna allemaal op een vorstvrij plekje gekropen.

Het wordt nu weer tijd om naar paddenstoelen en korst(mossen) te gaan kijken. Door het vochtige warme weer zijn er overal wel paddenstoelen te vinden. De mossen en korstmossen komen door het vochtige weer mooi op kleur en geven weer sporen af.

 

Groeten Johan.