Peelo in het groen - juni 2023

Gepubliceerd op 2 augustus 2023 om 10:26

Het ligt alweer een eindje achter ons de maand juni, maar het was droog en warm in deze maand.

De grassen bloeiden uitermate lang en veel pollen kwamen in de lucht en menig mens en dier had last van de graspollen. De vlinders vielen in deze maand niet of nauwelijks waar te nemen. Zelfs de Sint-jakobsvlinder rupsen waren niet in grootte getale op gewoon jakobskruiskruid aanwezig.

Insecten waren er wel in vele soorten, maar ook hier zijn de aantallen lager als andere jaren.

 

In Peelo ben ik maar zeer weinig wespen tegengekomen en waren toch genoeg bladluizen.

Wilde planten deden het nog redelijk tijdens de droogte, maar na de maaironde in de wijk werd het wel ineens kaal. Zelfs diverse sloten en vijver kregen een ook een maai beurt.

Op 28 juni hadden we een waterdieren avond bij de vijver aan de Ter Aardseweg bij de boomgaard.

Er waren een mooi aantal deelnemers zowel kinderen als volwassenen en er werd door iedereen geschept naar waterdieren. Ook het waterpeil was laag door de droogte en het water was behoorlijk warm wat voor de waterdieren die gevangen werden niet altijd goed was. Sommige kinderen dachten daar anders over en gingen zelf zwemmen of in de vijver lopen.

We hebben vele soorten schelpen en mosselen gevangen en op naam kunnen brengen dankzij Ben van Wierst. Verder kwamen er vele soorten insectenlarven uit de vijver. Bloedzuigers in diverse soorten en maten hebben we ook gezien. Twee soorten amfibieën. Veel watervlooien zijn er gevangen wat weer goed voer is voor jonge visjes. Visjes in diverse soorten hebben we ook gevangen. Al met al een mooie avond met goede vangsten. We hadden ongeveer 160 dieren en schelpen/mosselen gevangen, 19 soorten voor zover ik alles heb genoteerd. Voor een stadvijver kwamen we op een score van 5,9 gemiddeld in Nederland is het een 7 score.

Wat deze vijver minder aantrekkelijk maakt voor waterdieren is de afwezigheid van onderwaterplanten en drijvende waterplanten. Deze gaan er ook niet komen zolang er nog ganzen en andere watervogels in groten getale aanwezig zijn in deze vijver. De aanwezigheid van de vele vissen en vooral de karpers maken het de waterplanten niet gemakkelijk.

 

1 juli was de hooi dag van de boomgaard een aantal dagen ervoor was de boomgaard gemaaid en op 1 juli moest het gras worden afgevoerd richting de straat waar de gemeente het gras kwam ophalen.

Tijdens de hooi dag waren aardig wat buurtbewoners in de weer om al het gras te verzamelen. Rond een uur 1 was er ook gezorgd voor wat eten en drinken. Het weer was niet al te mooi maar daar het enthousiasme niet minder om. In september/oktober is er weer een hooi dag bij de boomgaard.

 

Juli was wisselend wat het weer betreft met de storm en veel regen werd het weer groen en werden dieren en planten weer actief. De zomer vlinders en de 2e generatie dagvlinders waren nu beter aanwezig dan de maanden hiervoor. Vele soorten heb ik weer gezien behalve de gehakkelde aurelia.

De libellen en juffers vliegen weer in aardige aantallen door de wijk maar vooral bij vijvers en andere watergangen. In de vijvers en vijver randen komen in Peelo komen vele soorten exoten voor altijd door menselijk handelen. Zo vond ik Watersla een exoot uit warme delen van de wereld, aangezien dat onze winters niet zo streng meer zijn en dus gemakkelijk kan overwinteren het is weer een woeker plant die gehele vijvers dicht kan laten groeien in een warme zomer. Op diverse bomen en planten groeien ook weer mooie gallen in alle kleuren en vormen. Vele planten komen na het maaien weer in bloei door het groeizame weer. Kevers in vele soorten en kleuren zijn ook weer te bewonderen op bloeiende planten maar ook op stenen en boomstammen die door de spaarzame zon wordt beschenen. De eerste buien regen makten meteen de slakken en amfibieën actief.

Door het vele water wat gevallen is en de temperatuur die niet meer zo extreem hoog is komen op vele plaatsen alweer mooie paddenstoelen tevoorschijn. Ik verwacht in augustus nog meer soorten paddenstoelen. Ga naar buiten als het droog is en laat je bewonderen door de vele paddenstoelen die je overal kunt tegenkomen als het maar vochtig is.

Groeten Johan Scheeres