Peelo in het groen - april 2024

Gepubliceerd op 7 mei 2024 om 21:50

De maand april was een maand met vele gezichten: van winterweer met hagelbuien en veel wind tot zonnige dagen met warme temperaturen.

De planten kwamen in rap tempo in blad en hierdoor werd het snel groen, kreeg de wind minder kans en kwamen er weer warme plekjes om heerlijk te zonnen (als die scheen).

In warme hoekjes zag je planten en insecten hun voordeel doen met de warmte. Op andere momenten met veel kou en regen en zelfs nog enkele graden vorst zag je planten interen. Er waren geen insecten meer te zien, zelfs de vleermuizen kwamen niet meer naar buiten om wat te eten.

De meeste vogels zitten te broeden of hebben al jongen maar de hoeveelheid insecten wisselt per dag. Ik zag wel enkele vogelkersen redelijk volhangen met spinsels van de prunusstippelmot,  en dit kan mooi dienen als voer voor jonge vogels.

De eikenbomen stonden half april alweer in volle bloei gevolgd door de witte paardenkastanje en vele andere soorten bomen. Ook in de bomen zag je dat insecten weer van de boom gebruik maken door bijvoorbeeld in de knoppen wat gif te spuiten, zodat de eik reactie hierop geeft en veel weefsel gaat aanmaken wat een gal wordt. De aardappelgal van de aardappelgalwesp in dit geval. De jonge gallen kunnen in de zon goed opvallen door de mooie rode kleuren.

Een ander mooi voorbeeld van het gebruik van een boom is de vogelkersheksenbezem. Nee niet echt een gal, maar een schimmel en groeit alleen op vogelkers. De schimmel tast de bloemen aan en de boom reageert erop door veel weefsel aan te maken en er wordt weer een gal gevormd.

Vele bomen bloeiden wel, maar door het slechte weer was het niet goed waar te nemen.

Planten en grassen bloeiden ondanks het slechte en koude weer wel redelijk door. Zo waren de brede orchis, waterviolier en kruipend zenegroen wel mooi in bloei in Peelo. Grassen en zeggen bloeiden ook weer met enkele soorten.

De insecten hadden zeker last van de kou, maar als de zon even scheen en op plek waar de wind niet op stond, kwamen al snel vele soorten tevoorschijn. De vlinders vielen mij deze aprilmaand erg tegen qua aantallen en soorten. 

Laten we hopen dat mei wat meer zonnewarmte brengt. Daar worden wij mensen wat vrolijker van maar zeker ook de insecten en planten.

Groeten Johan.