Peelo in het groen - maart 2024

Gepubliceerd op 10 april 2024 om 21:11

De afgelopen maand maart in Peelo was op zijn maarts, van sneeuw tot veel zon met nu en dan veel regen en wind. De natuur heeft er in ieder geval geen last van, de gehele natuur loopt in veel gevallen een maand voor in vergelijking tot een paar jaar geleden.

Bomen staan al in blad en vele soorten bloeien nu al, terwijl dat normaal een maand later zou zijn.

Bijvoorbeeld de berk, zoete kers, iep, populier, esdoorn en vogelkers.

Voor vele struiken geldt eigenlijk hetzelfde, het amerikaanse krentenboompje bloeit al. Vele magnoliasoorten gaan in bloei of zijn alweer bijna uitgebloeid. Wilde planten doen hetzelfde als onze tuinplanten: veel te vroeg bloeien. Bijvoorbeeld de pinksterbloemen bloeien nu al volop. Ook heb nog een oranjetipje (vlinder) gezien, daar is het nog net wat te vroeg en te koud voor, maar wie weet zijn ze toch nog op tijd om hun eitjes af te zetten op de bloemen van de pinksterbloemen (een van de waardplanten voor het oranjetipje). Ook langs de vijvers bloeien veel dotterbloemen.

De eerste grassen staan, zoals de gewone veldbies, staan ook alweer een tijdje te bloeien.

Bolgewassen staan in vele soorten volop te bloeien: daslook, blauwe druifjes, tulpen. De krokussen en sneeuwklokjes zijn al uitgebloeid.

Vlinders zie je op zonnige momenten vliegen. Ik zag een citroenvlinder, dagpauwoog en enkele soorten nachtvlinders. Rupsen kom je in zowel tuinplanten als wilde planten weer overal tegen.

Hommels, en dan die dikke koninginnen, zie je ook goed vliegen en holletjes zoeken als de temperaturen goed zijn. De bijen en vliegen hebben op dit moment genoeg keuze uit nectar en stuifmeelplanten en vliegen ook af en aan.

De amfibieëntrek is al bijna op zijn eind, vele soorten zitten al in het water of zijn alweer op de terugweg naar het bos. Het kikkerdril ligt in diverse sloten en vijvers. Het gaat dan wel om de gewone pad en de bruine kikker. De eerste groene kikkers zijn net wakker, maar leggen hun eieren pas in mei - juni.

Door de regenval kom je op diverse plaatsen ook nog paddenstoelen tegen. Zoals de gewone zwavelkop en de gewone glimmerinktzwam.

Slakken en andere weekdieren zijn ook weer volop actief. Als je onder oude plantenresten kijkt zie je vele kleine slakken met of zonder huisje met vele mooie kleuren.

Kortom, er is weer genoeg te ontdekken in het groen in Peelo.

Groeten Johan.