Peelo in het groen - september 2023

Gepubliceerd op 9 oktober 2023 om 21:02

Deze keer niet over het weer,  wel over plantjes die in de stoep groeien.

De plantensoorten nemen in natuurgebieden in aantal soorten af, het wordt door diverse omstandigheden wat saaier in de natuur gebieden en dan vooral op en langs de heideterreinen.

In steden en woonwijken nemen plantensoorten juist toe, dit komt door de vele ingevoerde planten met pot en al, maar ook auto’s, caravans nemen onbedoeld zaden mee.

Deze zaden en planten groeien vaak in de stoep en in en over hoekjes waar niet al te vaak geveegd wordt. In de wijk wordt niet al te vaak geveegd en vele planten groeien in de bestrating van stoep tot goot.

In het boek van Ton Denters “Stadsflora van de Lage Landen” worden vele soorten (nieuwe) planten beschreven uit diverse steden in Nederland.

En zelfs in Peelo komen er vele plantensoorten in de bestrating voor en juist daar waar je ze niet zou verwachten. Veel tuinplanten zaaien zich gemakkelijk uit en die zie je dan ook veel in de bestrating groeien, vaak niet ver van de moederplant af.

De soorten die ik heb gevonden komen algemeen voor, er waren geen zeer bijzondere soorten bij.

Er zijn ook planten die alleen op bestrating en/of muren groeien, denk aan Muurleeuwenbek, Muurvaren, Klein glaskruid. Helaas heb ik die nog niet gevonden in Peelo. Bij de sluis aan de rand van Peelo groeien wel Tongvarens. Als je over de rand kijkt bij het fietspad dan kun je ze zien.

In vele steden in Nederland waar veel floristen rondlopen wordt vaak de naam van het stoepplantje erbij geschreven. Dus kijk goed uit waar je loopt in de wijk voor je het weet sta je op een mooie of bijzondere plant.

 

Groeten Johan Scheeres.